Magnesium – jeden z pilířů vaší suplementace

Mnoho lidí se ptá, jaký doplněk výživy je ten nejdůležitější. Možná uslyšíte tvrzení, že bez PRE WORK suplementu nemá cenu ani chodit do posilovny. Případně to, že nutně potřebujete proteinový suplement. Pravdou však je, že saturovat příjem makroživin stravou je výrazně jednodušší, než zajistit příjem mikroživin, jako jsou vitamíny a minerály. Nepopiratelným faktem zůstává to, že bez dostatečného množství mikroživin nemůžou optimálně probíhat anabolické děje v organizmu. Čili pokud nebudete mít v pořádku základní suplementaci v podobě dostatečného příjmu všech mikroživin, pak můžete pít proteinu kolik chcete, a přesto výsledky optimální nebudou.

 Proto se dnes pozastavíme u suplementu, který by měl tvořit absolutní základ Vaší suplementace. Je to hořčík neboli magnézium.

Magnézium je katalyzátorem téměř 600 enzymatických reakcí v lidském těle. Je nezbytné pro přenos nervových signálů, svalovou aktivitu, srdeční funkce, regulaci tělesné teploty, detoxikační procesy, hustotu kostí a insulinovou sensitivitu. Nedostatek magnézia se projevuje např. svalovými křečemi, nespavostí, slabostí, problémy s nabíráním svalové hmoty nebo naopak problémy s redukcí tuku, podrážděností, chutěmi na sladké případně vysokým krevním tlakem. Dalo by se říct, že téměř každá funkce lidského těla je ovlivněna správnou hladinou magnézia.

Problémem je, že sportovci jsou ohroženi nedostatkem magnézia ještě více než běžná populace. Zejména z důvodu vyšší míry stresu, kterému musí čelit. Nyní Vás napadne, že přece každý sportovec není ve stresu. Omyl! Už samotný trénink je vysoce stresovou zátěží pro organizmus. Mimo to sportovci čelí i „běžnému“ stresu způsobeného naším hektickým životním stylem. A tím dochází k nežádoucí kumulaci. Nedostatkem magnézia můžete trpět dokonce i tehdy, pokud jíte zdravě a nemáte stresující zaměstnání.

Proč tomu tak je?

  1. Průmyslově zpracované potraviny obsahují minimum magnézia.
  2. Příjem rafinovaných potravin výrazně zvyšuje nároky organizmu na jeho příjem.
  3. Absorpce hořčíku z přirozených zdrojů je problematická. Fytáty obsažené například v luštěninách stejně jako koncentrované zdroje vápníku v mléčných produktech výrazně snižují absorpci hořčíku.
  4. Častý a intenzivní trénink výrazně zvyšuje potřebu magnézia.

 Je tedy poměrně zřejmé, proč je suplementace magnéziem zásadní. Ale určitě nebude od věci malé shrnutí.

Jaké jsou základní benefity suplementace magnéziem?

  1. Výrazně pomáhá zvládat stresovou zátěž způsobenou tréninkem.
  2. Optimalizuje mozkové funkce a tím Vám umožní absolvovat kvalitní trénink.
  3. Zlepšuje kvalitu spánku a regeneraci.
  4. Působí protizánětlivě.
  5. Při nedostatku magnézia v podstatě nemůžete redukovat tělesný tuk.

 

Zde už možná začínáte chápat, že doplnění hořčíku je zcela zásadní. Problém je v tom, že ne každá forma hořčíku je pro organizmus přínosem.

Ne všechny formy magnézia jsou vhodné, a ne všechny produkty jsou kvalitní. Firmy, které se snaží šetřit na surovinách a těží z neznalosti cílových zákazníků, používají formy magnézia s nízkou výtěžností a v takových chemických formách, které tělo nedokáže správně absorbovat. Na trhu je poměrně složité najít produkt, který by obsahoval dobře vstřebatelnou formu magnézia, protože většina firem používá magnézium oxid nebo v lepším případě citrát, které jsou pro tělo špatně vstřebatelné, případně mají ve větších dávkách mají projímavé účinky (citrát).

My jsme si ale v PROM-IN řekli, že musíme našim zákazníkům nabídnout to nejlepší, a proto používáme výhradně minerály v chelátové vazbě, tedy velmi dobře vstřebatelné formy magnézia, jako je bisglycinát hořečnatý a malát hořečnatý

Glycinát představuje hořčík ve vazbě na aminokyselinu glycin. Glycin má zajímavou funkci v centrálním nervovém systému, kde zvyšuje neurotransmisi zprostředkovanou N-methyl-D-aspartátovou receptorovou reakcí a působí jako inhibiční neurotransmiter přes glycinový receptor. To má za následek uklidňující a relaxační účinek. 

Naproti tomu malát hořečnatý představue organickou sloučeninu hořčíku a kyseliny jablečné, známou také jako jablečnan hořečnatý. Kyselina jablečná má ve výživě několik významných benefitů. Podle studiím uveřejněných v časopisu Nutrition Journal má kyselina jablečná pozitivní vliv na trávení a vstřebávání živin. Dále je tato kyselina známá díky svým schopnostem regulovat hladinu kyselosti v těle a tím podporovat optimální funkci zažívacího systému.

Malát tedy nabízí mírně odlišné benefity než glycinát. Možné je obě formy kombinovat, ale je vhodné užívat v různou denní dobu. Nikoli současně. Případně volit formu, která nabídne klíčové benefity pro vaše cíle. 

Neváhejte a začněte budovat svou suplementaci na silném základu.

 

Reference:

  1. Brilla, L. R. and Haley, T. F. Effect of magnesium supplementation on strength training in humans. J Am Coll Nutr. 1992 Jun;11(3):326-9.
  2. Cinar, V., et al. Effects of magnesium supplementation on blood parameters of athletes at rest and after exercise. Biol Trace Elem Res. 2007 Mar;115(3):205-12.
  3. Golf, S. W., et al. On the significance of magnesium in extreme physical stress. Cardiovasc Drugs Ther 1998:12:197-202.
  4. Coudray C., The Journal of Nutrition, 2003).
  5. Abbasi B et al., Journal of Research in Medical Sciences, 2012
  6. Schwalfenberg GK, European Journal of Nutrition, 2017
  7. Abbasi B et al., Journal of Research in Medical Sciences, 2012